Изберете категория

Флуоресцентни пигменти

Следващ >>


При поръчка над 100 лева доставката е безплатна!Характеристики

Основни характеристики на флуоресцентните пигменти::

  • Относително тегло: 1,36
  • Размер на частиците: 3-4 микрона
  • Точка на топене: 130-140 °С
  • Температура на разпадане: 190 °С
  • Маслена абсорбция 50 г/100 г

Флуоресцентните пигменти са прахообразни багрила, създадени на основата на термопластични полимери. Химичната основа на пигментите е медно-цинков сулфид (ZnS:Cu). По своята природа флуоресцентните пигменти са нетоксични и безопасни. Към момента няма международен стандарт, който да регулира този вид пигменти.  

Флуоресцентнтните пигменти са способни да отразяват падащата върху тях светлина. Намират широко приложение навсякъде, където не се изисква устойчивост на силни разтворители. Пигментите се диспергират лесно, отличават се с добра температурна устойчивост, както и на устойчивост спрямо разтворители.

Приложение

Пигментите се използват за промяна цвета на луминофора. Луминофорът има жълто-зелено и синьо послесветене, а с помощта на флуоресцентните пигменти може да бъде оцветен в различни цветове.

Уникалността на флуоресцентните пигменти е в това, че те могат да отразяват погълнатата ултравиолетова светлина във видимата част на спектъра, при което цветът на пигмента изглежда по-ярък и по-привлекателен в сравнение с другите пигменти. По същество те са също луминофор, но „без памет“. Предмет, боядисан с флуоресцентни пигменти, отразява  3 пъти повече светлина, отколкото предмет, боядисан с обикновени пигменти.

Флуоресцентните пигменти се използват при производството на текстилни изделия, играчки, бутилки, битови изделия. Добавят се към боите за хартия, покрития и бои за интериор и вътрешна декорация, добавят се към акрилните бои, водните бои, флексографски мастила, винилови пластизоли, както и в производството на пластмаса с точка на топене по-малко от 180 ° С.

Работа с флуоресцентните пигменти

При работа с флуоресцентните пигменти следва да се отчете  действието на пряката слънчева светлина. Ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина с времето понижават интензитета на флуоресцентните пигменти. В този смисъл употребата на флуоресцентни пигменти се препоръчва за предмети, които се ползват на закрито, т.е. далеч от пряка слънчева светлина. Предлагаме следните цветове: син, зелен, жълт, розов, оранжев, червен, бял и син.